Freze

Se afiseaza 1-45 din 45 produs(e)

Freza este un instrument cu taisuri, dispuse in jurul unui ax si avand o miscare de rotatie, folosita la prelucrarea unor materiale dure, precum lemn, metal, betonul, plastic etc.

Exista mai multe tipuri de freze:

  • cilindrice sunt prevazute numai cu taisuri principale periferice, dispuse uniform pe circumferinta unui corp de revolutie si se utilizeaza indeosebi pentru generarea suprafetelor plane.

  • cilindro-frontale. Aceste freze prelucreaza simultan doua suprafete perpendiculare, fiind prevazute cu dinti pe suprafata cilindrica si pe suprafata frontala. Frezele se construiesc cu dinti desi (monobloc) sau cu dinti rari (monobloc), sau cu dinti demontabili.

Frezele cilindro-frontale cu coada, denumite si freze deget, se prevad si cu dinti frontali. Acestea se compun dintr-o parte activa cu dinti periferici si frontali din otel rapid si o coada cilindrica sau conica din otel de constructie, ambele parti fiind sudate cap la cap.

Frezele cu coada au multiple intrebuintari. Destinatia frezelor conditioneaza constructii diferite care pot fi cuprinse in trei grupe:

1.    cu coada destinate prelucrarilor de planare si copiere, pentru care nu este necesara o intrare frontala in materialul plin;

2.    pentru canelat, destinate pentru frezarea canalelor de pana, canelurilor;

3.     pentru matrite sau freze pentru copiere, utilizate pentru scopuri multiple. Aceste freze au taisuri periferice cilindrice sau conice,iar taisurile frontale sunt drepte sau rotunjite.

  • Freze disc - Acestea sunt freze cilindrice a caror latime in raport cu diametrul este mica. Se utilizeaza in principal pentru prelucrarea canalelor, crestaturilor, suprafetelor plane cu latime mica si perpendiculare intre ele si pentru debitare (freze ferastrau - lemn). Din punctul de vedere al repartitiei dintilor, frezele disc se impart in:

1.     pentru canale si crestaturi, prevazute numai cu dinti periferici, denumite si freze cu un tais;

2.     disc, la care taisurile periferice sunt prelungite pe ambele suprafete frontale, denumite si freze disc cu trei taisuri.

La frezele disc cu trei taisuri latimea se micsoreaza dupa fiecare reascutire, de aceea nu pot fi folosite pentru prelucrarea canalelor cu tolerante mici. Canalele precise cu latimea mai mare de 10 mm se excuta, de preferat, cu freze disc compuse, care permit reglarea sculei la latimea initiala a canalului.

  • pentru danturare

  • pentru filetare

La alegerea frezelor trebuie sa luam in calcul urmatoarele aspecte:

1.     Materialul din care sunt confectionate (cele mai ieftine sunt din otel, insa cele mai rezistente sunt din carburi metalice)

2.     Frezele cu diametru mare vor actiona mai rapid.

3.     Acoperirea cu materiale ceramice - acoperirea dintilor cu nitrura de titan, creste durabilitatea in utilizare

4.     Unghiul de inclinare al dintilor - unghiul elicei taisurilor se alege cat mai mare, insa pentru slefuit materiale dure (lemn, metal, etc) se folosesc freze cu unghiul elicei cat mai mic.

Product added to wishlist
Product added to compare.